Zkuste recept na chhutagi. Tradiční hustou polévku z hor v Ladakhu

Tenhle pikantní poklad Ladakhu – polévku chhutagi plnou zeleniny a domácích celozrnných těstovin – jsme objevili v hotelu Zeepata Guest House v Lehu, který se nám stal takovým zdejším domovem. Opouštěli jsme ho na výlety do jiných koutů indických Himalájí, ale zas a znova jsme se vraceli.

S milou rodinou Zeepatových jsme se brzo skamarádili. Díky tomu jsem se po pár týdnech propracovala až do kuchyně paní domácí Palmo. A získala jsem od zkušené kuchařky recept na tuhle nabouchanou horskou polévku, která místní udržuje zdravé a v plné síle i v nejhorší zimě, kdy v Ladakhu teploty klesají pod -30 stupňů.

Ingredience (pro 4 lidi):

Na základ ze zeleninového curry

  • olej nebo přepuštěné máslo (ghí)
  • 2 velké cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička drceného římského kmínu
  • 1 lžička masaly
  • chilli podle chuti
  • 4 velká rajčata
  • 4 brambory
  • 1 hrst zeleného hrášku
  • 2 hrsti čerstvého špenátu
  • 2 zelené papriky
  • volitelně: kus brokolice, kus květáku
  • sůl podle chuti
  • 2 jarní cibulky
  • 1 hrst čerstvého koriandru

Na těstoviny chhutagi

  • 2 hrnky jemné celozrnné pšeničné mouky
  • voda podle potřeby
  • volitelně: špetka soli

Postup:

Jak na těstoviny

Těsto na chhutagi je podobná věda jako těsto na jakékoliv jiné domácí těstoviny. K mouce se musí po troškách přidávat studená voda a směs se hněte, dokud se nepřestane drolit a trhat a je z toho hutná tvárná celistvá hmota, co nelepí. Pokud to s vodou přeženete a těsto lepí, přidejte trochu mouky. A tak pořád dokola, dokud to není dokonalé. Jestli dáváte přednost slaným těstovinám, přidejte na začátku k mouce špetku soli.

Hotové těsto se může rovnou válet. Do tenka, na 1-2 milimetry. Z plátu vykrájejte asi pěticentimetrová kolečka, třeba pomocí nějaké příhodné skleničky.

Palmo v akci.
Palmo v akci.

Kolečka se posléze tvarují do takových zlomených kolínek, což je právě ten tvar, kterému Ladakhčané říkají chhutagi. Nejdřív kolečko omotejte kolem ukazováčku tak, aby se smotané okraje kolečka překrývaly, a stisknutím je spojte. Do vzniklé ruličky v dlani z obou konců zastrčte palce, pak ji těmi palci přehněte napůl a přitlačte, aby kolínko zůstalo ohnuté a slepené.

Když jste s chhutagi hotoví, zbývá těstoviny uvařit. Palmo je napařuje, a to cca 15 minut. Hotové jsou, když přestanou v páře lepit. Když budete napařovat o něco dýl, nic se nestane (na rozdíl od mo:mo, které by se rozpadly – recept na ně najdete zde). Můžou se ale také rovnou vhodit do vařící polévky, jen je v tom případě třeba dobře sesynchronizovat dobu vaření těstovin a zeleniny, aby něco nebylo moc rozvařené.

Jak na zeleninové curry

Palmo začíná tím, že si veškerou potřebnou zeleninu vypěstuje na zahrádce a sklidí požadované množství.:)

Ať už suroviny ulovíte kdekoliv, nejdřív si je všechny očistěte a nakrájejte. Cibuli najemno, česnek třeba na plátky, rajčata na kostičky, brambory na větší kostky, papriky a brokolici a/nebo květák na kousky, co se vejdou do pusy, vyloupejte hrášek z lusků, nasekejte špenát, jarní cibulku, koriandr. Pokud máte hmoždíř, sežeňte si celý římský kmín a rozdrťte ho těsně před vařením. Totéž můžete podniknout se sušenými chilli papričkami.

Curry v procesu přípravy.
Curry v procesu přípravy.

Jakmile máte všechno nachystané, stačí to postupně sázet do hrnce. Na rozpálený olej/ghí nejdřív přijde cibule a česnek. Až zezlátnou, přidejte římský kmín, chilli a masalu (Palmo radí nasypat do toho všechny druhy masaly, co máte doma, já se trochu obávám, že v Česku jich zas tak moc nenajdete). Míchejte koření v oleji jen pár vteřin, ať se rozvoní, ale nespálí, a pak směs podlijte trochou vody.

Dál už se přidává zelenina. Nejdřív se trochu orestují a podusí rajčata. Po chvíli přidejte brambory, brokolici, květák, zalijte to vodou těsně nad okraj zeleniny a přiveďte k varu. O 5-10 minut později přidejte papriku, hrášek, špenát, osolte polévku podle chuti. Po dalších 10-20 minutách by zelenina měla být na skus, záleží, jak velké kusy nakrájíte (Palmo krájí celkem velké, to je ale vážně na osobním vkusu). Nakonec přihoďte koriandr a jarní cibulku a jen krátce povařte.

Jak to dotáhnout do konce

Pokud jste chhutagi uvařili / napařili bokem, můžete si teď hezky pohrát se servisem, část jich přimíchat do zeleninové polévky, část jich hezky naklást nahoru. Správně má být polévka chhutagi opravdu hustá, takový kopec zeleniny a těstovin v trošce vývaru. Ladakhčané servírují hodně poctivé porce, je tedy možné, že se vás z uvedeného množství nají spíš šest než čtyři.

Jednou z variací téhle polévky je – kdyby vám přišla málo bohatá – nakrájet nahoru uvařené vejce nebo omeletu. Další oblíbená variace je zeleninový vývar smíchat s kusy vařeného skopového masa s kostí i vývarem z něj. Palmo skopové maso opět vaří extra – v papiňáku. Někteří členové rodiny jsou totiž vegetariáni. Taky ale můžete maso uvařit na cibuli, česneku a rajčatech s kořením a až později přidat zeleninu do stejného hrnce.

Voilá! Opravdu to chutná lépe, než se nám podařilo zachytit!
Voilá!

Zkusíte si ji uvařit? Dejte nám vědět, jak se vaše polévka chhutagi povedla!

Napsat komentář