Čočkové kari a kokosový sambol. Uvařte si exotickou snídani ze Šrí Lanky

Jedli jsme je mnohokrát. Od Delftu přes Jaffnu a Kandy až po Ella, kde popíjíme dopolední kafe s výhledem na čajové plantáže právě teď. Variace na typickou šrílanskou snídani. Její všudypřítomný základ tvoří dhal (čočkové kari) a sambol (směs z rajčat, čerstvého kokosu a dalších dobrot). Je to zdravé, čerstvé, vegan, pikantní,… a je to dobrota!

Právě v Ella, respektive v 1964 Boutique Hostelu pár kilometrů nad Ellou, nám tahle snídaně chutná nejvíc. Chystá nám ji kluk jménem Lahiru, který se kuchařskému umění naučil od své mámy. Ta ho to naučila tak dobře, že poslední rok krom péče o vlastní malý hostel denně dojíždí vařit (jako šéfkuchař!) do pětihvězdičkového rezortu pod Malou Adamovou horou.

Manýry a standardy z luxusní kuchyně si samozřejmě přínesl i do vlastního podniku. Je to skvělé, nechat se rozmazlovat lahodným jídlem, pěkným servisem a prvotřídní obsluhou v hostelu za 100,- na osobu za noc.

Pravý vrchol blaha pro mě osobně ovšem nastává, když mi dovolí nakouknout do kuchyňky a svůj recept mě ochotně naučí v přímém přenosu. A tak vám ho předávám, jako obvykle. Abyste si prodloužili léto 🙂

DHAL (pro 4 osoby)

Suroviny:

2 hrnky červené čočky

1 velká cibule

2 stroužky česneku

2 rajčata

zelená chilli paprička (nebo víc, to záleží na druhu a na tom, jak ostré to máte rádi, však víte)

špetka kurkumy

špetka kari koření

1 lžička hořčičných semínek

hrst čerstvých kari listů

1 hrnek kokosového mléka

sůl

voda

Postup:

Čočku nejdřív promyjete a potom dáte vařit v trošce vody (jen tak akorát, aby byla ponořená). Když začne vřít, přidáte najemno nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek, rajčata na kostičky, na kolečka nakrájenou chilli papričku, kurkumu, kari koření, hořčičná semínka a hrst čerstvých kari lístků (nebo sušených, čerstvé se u nás možná budou shánět těžko).

Dhal
Dhal

Všechno to promícháte, necháte vařit na mírném plameni 10-15 minut, dokud se voda téměř nevyvaří a všechno nezměkne. Bokem si v kastrůlku ohřejte kokosové mlíko (ať je horké, ale nevaří). Až je celá směs hustá a kašovitá, ztlumte sporák na minimum, přilijte kokosové mléko, krátce promíchejte a nechte probublat, osolte to podle gusta a máte hotovo.

SAMBOL (pro 4 osoby)

Suroviny:

1 kokos

1 cibule

2 stroužky česneku

2 rajčata

hrst čertvých kari lístků

1-2 lžičky sušeného červeného chilli

sůl podle chuti

1 limeta

(pár mátových lístků – volitelné)

Postup:

Nakrájejte na přiměřené kousky cibuli a rajčata, dejte je do většího hmoždíře. Přidejte stroužky česneku, kari lístky, chilli a sůl. Pokud ji máte rádi, můžete přidat i pár lístků čerstvé máty. Směs rozdrťte v hmoždíři na kaši s drobnými kousky. Případně si ruční práci můžete ušetřit a naházet vše do mixéru – nepřemixujte to ale na úplně jemnou kašičku, stačí 10-15 vteřin.

Kokos otevřete. Není to takový oříšek, jak se může zdát. Osobně se mi osvědčila tahle technika (odkaz na poklepávání nožem).

Dužinu je třeba rozemlít nadrobno, ale opět ne na kaši. Lahiru na to má úžasnou vychytávku, mlýnek, co vypadá jako staré mlýnky na maso, s vrtulí, co sedne přímo do kokosu. Třeba něco takového u babičky najdete. Pokud ne, asi směs požadované hrubosti půjde vytvořit i v mixéru.

Kokosovou drť v míse promíchejte rukou s rajčatovou chilli směsí z hmoždíře. Nakonec do ní přidejte šťávu z limety. A to je vše!

Šrílanský sambol
Šrílanský sambol

Dhal a sambol Šrílančané servírují s různými přílohami. Setkali jsme se už s hnízdy z rýžových nudlí nebo špalíčky z rýžové mouky obalenými v kokosu. Běžný je ale taky bílý chleba, který nám servírují i v hostelu v Ella. Jako bonus si můžete připravit i omeletu. Nikdy ale nesmí chybět taky dávka čerstvého ovoce. Banány, papája a vodní meloun jsou tady základ.

Šrílanská snídaně
Šrílanská snídaně

Pro nejautentičtější zážitek byste jídlo měli sníst pravou rukou. Žádné lžíce a vidličky. Šrílančané rukou konzumují všechno, vážně. I polívkové kari. Přicházíme tomu na chuť, i když občas lžící nepohrdneme. Jídlo si tak užijete více smysly. A je celkem sranda jíst jako čuňata a nemuset se za to stydět.

Galerie

One Reply to “Čočkové kari a kokosový sambol. Uvařte si exotickou snídani ze Šrí Lanky”

  1. namísto lžíce lze použít naan (možná by šel aji tousťák) – uděláš z něj korýtko, nabereš dhal / polívkové kari a jedeš…indové to mají zmáklý, žádný lžíce a žádný olizování prstů po jídle 🙂

Napsat komentář